Otsalamput testissä

Mistä asioista kannattaa kysyä kaupan tiskillä ennen kaupan tekoa?

Turun yliopiston tutkijat Thomas Lilley, Eero Vesterinen ja Veronika Laine testasivat vuonna 2012, millaisia otsalamppuja saa noin 40 euron hintaan. tikkaplus_vihrea.jpg

Testilamput olivat Petzl Tikka Plus2, Xglow Xh-1000, Black Diamond Spot 2011 ja Silva Ranger Pro.

Tuotteet ovat led-valaisimia, ja kaikissa valotehoa voi säätää. Valmistajien antamien numeroiden mukaan valovirtaa irtoaa enimmillään 34 - 100 lumenia. Lamppujen täydellä teholla tuottaman valon määrä siis vaihteli paljon.

Lumen-luvut eivät kuitenkaan kerro lampusta kaikkea ja voivat olla myös hämääviä. Se, kuinka hyvin lampulla näkee, riippuu myös valokeilan muodosta, käyttötarkoituksesta, optiikan laadusta, paristojen kestävyydestä ja monesta muusta asiasta.

Esimerkiksi kapealla valokeilalla varustettu lamppu voi tuottaa suuren valovoiman pienelle alueelle, vaikka lumen-määrä ei päätä huimaisikaan. On sitten eri asia, millaiselle käyttäjälle kapea keila on sopiva.

Ergonomiasta pisteistä

Testaajat kiinnittivät huomiota valaisevuuden lisäksi myös käytettävyyteen ja ergonomiaan.

Lamppuja testattiin kesän aikana lepakkojen etsintä- ja rengastustöissä. Niinpä käyttökokemusta saatiin hitaasta liikkumisesta luonnossa sulan maan aikana ja tarkkuutta vaativasta lähityöstä. Välillä käytiin myös luolassa siivekkäitä yöeläjiä etsimässä.

Voittajalamppu Petzl Tikka Plus2 oli lumen-arvoltaan vasta kolmanneksi paras, mutta raadin mielestä sillä näki hyvin heidän töissään. Lamppua kiiteltiin myös helppokäyttöisyydestä ja hyvästä istuvuudesta päähän.

Petzl antaa valmistajan ilmoituksen mukaan myös pisimmän käyttöajan lampun ollessa täysillä - peräti 58 tuntia! Tietoihin paristojen kestosta on syytä suhtautua kriittisesti. Jos patterien kestoa on mitattu niin sanotulla Ansi-standardilla, paloaika juoksee niin kauan kuin valovoimasta on jäljellä yli 10 %.

Tehon tippuminen voi olla melkoista ns. toiminta-aikana, jos valo alkaa himmetä heti, kun laitat lapun päälle.

Toisaalta eri lampuille ilmoitetut paloajat eivät välttämättä anna vertailukelpoista tietoa suorituskyvystä. Kysymys kuuluu, himmeneekö valo yhtä soittoa vai onko se säädetty tuottamaan vaikkapa samaa valotehoa koko patterien eliniän.

Eli kun toinen pelaa paloajan lopussakin vielä kovalla tohinalla, saattaa toinen olla hyytynyt samaan aikaan 10 prosentin tasoon. Ja silti pakkauksessa voi olla molemmille lampuille samat paloajat!

Näistä asioista kannattaa kysyä kaupan tiskillä ennen kaupan tekoa.

Huokeammallakin pärjää perushommissa

Kolmella kovalla oli käytössään verrokkina muita lamppuna paljon kalliimpi Petzl Nao, joka maksaa 170 euroa. Nao antaa huimasti enemmän valovirtaa kuin muut lamput, peräti 355 lumenia.

Lisäksi Petzl Nao osaa säätää tehoaan automaattisesti tilanteen mukaan. Tämä ominaisuus säästää akkua ja voi vähentää myös häikäisyä, kun katse siirtyy kaukaa lähelle.

Halutessaan käyttäjä voi säätää lampun voiman itsekin. Raati piti Naota laadukkaana luomuksena, jonka valon määrä ei jäänyt huomaamatta. Lepakkotutkijoiden mielestä heidän työssään pärjäsi kuitenkin halvemmillakin lampuilla riittävän hyvin. Nao on niihin hommiin liian hieno ja kallis hankinta.

Petzl Tikka Plus2 TESTIPISTEET 4,3 (1-5 asteikkolla; yksi heikko viisi paras)

Max 70 lumenia, paloaika 58 - 185 tuntia. Valo himmenee paloaikana, jos lampussa paristot.

+ saatavana erillinen ladattava akku, joka on paristoja sitkeämpi
+ akkuun voi myös säätää oman käyttöprofiilin ja tasaisen valovoiman
+ kivan värinen, löytää helposti repusta
+ helppo käyttää
+ hyvä valokeila
+ istuu hyvin päässä

Xglow Xh-1000 TESTIPISTEET 4,0

Max 100 lumenia, paloaika 8 - 80 tuntia. Maahantuoja lupaa, että lamppu antaa koko käyttöajan tasaisen valomäärän eikä himmene kuin vasta viimeisillä minuuteilla, siksi paloaika ei ole vertailukelpoinen. Tehon portaaton säätö.

+ hyvä pehmuste, hyvä istuvuus
+ nappulaton toiminta, valon saa päälle ja pois käden heilautuksella
+ helppo käyttää
+ hyvä valokeila
- hiukan muita painavampi
- joskus nappuloita vaikea löytää lampun ollessa otsalla

Black Diamond Spot 2011 TESTIPISTEET 3,0

Max 75 lumenia, paloaika 50 - 250 tuntia. Tehon portaaton säätö.

+ patterit kestävät hyvin
+ valoa riittää
+ valokeila lähelle hyvä
- valokeila kauas epätasainen
- katkaisinta on vaikea löytää kun lamppu on otsalla

Silva Ranger Pro TESTIPISTEET 2,3

Max 34 lumenia, paloaika 3 - 20 tuntia (himmenee paloaikana).

+ otsanauhan silikoni hyödyllinen, pitää lampun päässä
+ menee helposti päälle
- lampun otsaa vasten tuleva osa epämukava
- antaa vähemmän valoa kuin muut testilamput

Lähde: Yle/Tutkiva asia -foorum

Lue koko juttu tästä